Ny dansk toppianist: Her er en musiker på 23 år, der spiller som en international stjerne

Thomas Michelsen, Musikredaktør | Politiken

* * * * *  5 STARS

Gustav Piekut markerer sig overbevisende med sit første album med krævende musik af Beethoven.

Man kan tage fat i en ny klaverudgivelse og lege legen: Hvad hører vi her? Er det en af de kendte pianister, der spiller Beethoven? Nej. Vi lytter til en ung dansker, 23 år gammel, der tager livtag med et af de vanskeligste værker i den klassiske klaverlitteratur: Beethovens ’Diabelli-variationer’.

Udspillet er udsendt på en dansk label, og for at det ikke skal være løgn, er det pianisten Gustav Piekuts debutalbum.

Man spidser ører. For én ting er Beethovens kanoniserede klaversonater, som i menneskealdre har været prøvesten for pianister. Men hans såkaldte ’Diabelli-variationer’ er i dén grad en udfordring. Komponeret til sidst i det store B’s karriere og over lange stræk næsten overjordiske i udtrykket.

De vildtvoksende variationer blev til på grund af en lille opgave, der i Beethovens ambitiøse hoved voksede til noget enormt. Ligesom andre komponister i Wien var Beethoven blevet spurgt af musikforlæggeren Anton Diabelli, om han kunne skrive en enkelt variation over en melodi, Diabelli leverede, til en kollektiv udgivelse. I overensstemmelse med sit kompromisløse gemyt gik Beethoven grassat og komponerede sine ’33 forandringer over en vals af Anton Diabelli’. Hvormed han overgik antallet af variationer i Bachs ’Goldberg-variationer’, der ellers var milepælen for den slags præstationer.

Beethovens ’Diabelli-variationer’ tager en time at spille, og de udgør et univers af følelser og tilstande, der griber og afløser hinanden.

Gustav Piekut mestrer hele dette værk, der efter at have rundet melodien fra en kendt operaarie af Mozart på sin vej passerer svævende lette Bach-planeter i galakser endnu længere ude i musikhistoriens uendelige rum. Galakser så fjerne, at Diabelli umuligt kan have forestillet sig, at hans lille tema kunne fungere som løfteraket på en rejse derud.

Beethoven var en musikalsk astronaut, inden der var noget, der hed rumfart, og Piekut, som med denne indspilning præsenterer facit efter en lang række liveopførelser af ’Diabelli’, har begået et album, der, hvis der er retfærdighed til i universet, vil fungere som løfteraket for hans videre fart i internationalt kredsløb.

Her er sikkerhed, fingerfærdighed og beethovensk eksplosivitet. Men her er også balance, eftertanke og modenhed. Frem for alt er her en forståelse for den indre logik i Beethovens kolossale værk, der er det nødvendige brændstof, når man vil foretage så lang en tur ud i musikkens verdensrum.

Gustav Piekut har for længst været solist med Sønderjyllands Symfoniorkester og DR’s ditto. Han er allerede i gang med en international karriere, og han har vundet priser. Herunder hele fire ved Aarhus International Piano Competition forrige år. Med denne udgivelse er hans niveau dokumenteret. På søndag spiller Gustav Piekut i øvrigt Schubert og Debussy i Anexet ved Lundsgaard Gods i Kerteminde.

www.politiken.dk